Ženy se učily péct krajance

Se zajímavým nápadem přišli členové kulturního výboru. V předvečer Koštu gořalek a krajanců uspořádali kurz pečení krajanců.

Krajanec totiž v Blatnici patří mezi starodávná jídla předků. Lidé si krajanec brali na svačinu do pole, ale především třeba když putovali pěšky na pouť či za prací do Rakús. Krajanec totiž vydržel několik dnů velmi dobrý a hlavně nehrozilo, že by se pokazil. Mnohé ženy ale už toto tradiční jídlo předků neovládají, a tak byly přizvány ty, jejichž krajance jsou v obci vyhlášené, aby své tajemství předaly dál. O akci byl mimořádný zájem. Do Blatnice přijela i etnografka a šéfka kulturního odboru Zlínského kraje Romana Habartová. Organizátorům nabídla, že by se Blatnice mohla tímto pokrmem prezentovat v rámci jedhnoho z pořadů na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici.

Text a foto: Lenka Fojtíková

Datum vložení: 17. 4. 2015 0:00
Datum poslední aktualizace: 12. 2. 2016 9:35
Autor: Správce Webu